top of page

WINTERTUIN OLV WAVER

 

Een verborgen parel van de art nouveau.

Verscholen in de regio Mechelen ligt het Ursulineninstituut, een verborgen parel van de art nouveau. De wintertuin van het voormalige pensionnat de demoiselles in Onze-Lieve-Vrouw-Waver was anno 1900 een unicum in zijn katholieke context, en blijft tot op vandaag verrassen met zijn feeërieke licht- en kleurenspel.De opvallende wintertuin in art nouveau is een bijzondere artistieke realisatie met wereldwijde uitstraling. Het uitzonderlijk bouwprogramma, de schaalgrootte en de verfijnde en kwalitatief hoogstaande decoratieve uitwerking maken dit ensemble immers nagenoeg uniek, zeker als vrij vroege uiting van buitenstedelijke art nouveau.

Wintetuin

CENTRUM DUFFEL

 

Gids met exclusieve toegang tot kasteelruïne Ter Elst.

Duffel, gelegen aan de beide oevers van de Nete, heeft een meer dan 1000-jarige geschiedenis. Wandel door de landelijke gemeente en ontdek tal van bezienswaardigheden, zoals de statige St. Martinuskerk, het klooster Convent van Bethlehem, Kiliaan, de kasteelruïne Ter Elst dat uitzonderlijk is opengesteld, en veel meer …

PROEFSTATION voor GROENTENTEELT

 

Met een gids brengt u een bezoek aan de serres en de proefvelden.

Het Proefstation voor de Groenteteelt is een onderzoekinstelling gericht op onderzoek, ontwikkeling en innovatie van de groentesector. Een belangrijke taak van het Proefstation is de consument te informeren over de hedendaagse tuinbouw. Onder leiding van een gids brengt u een bezoek aan de serres en de proefvelden. Zo komt u meer te weten over de actuele en nieuwste teeltsystemen voor de openluchtteelten en de teelten in de serres .. een ware ontdekkingstocht! Het heeft als missie het collectief van de productiesector van groenten te ondersteunen in het streven naar een toekomstgerichte, innovatieve, concurrentiële en duurzame positie via praktijk- en toegepast onderzoek, activiteiten ter bevordering van de kennisdoorstroming en voorlichting, en dit met respect voor de beleidskeuzes van de Vlaamse Overheid. Daartoe wordt nieuwe kennis ontwikkeld en samen met bestaande kennis gevaloriseerd in praktijktoepassingen en verspreid naar de sector toe. Zij doen speciaal voor VOSOG hun deuren op zondag open.

Proefstation

FORT DUFFEL

 

Gluren in donkere hoeken, een belevenis waar je terug stapt in de tijd

Het in 1886 gebouwde ‘Spoorwegfort’ maakte deel uit van een grote buitengordel van forten rond Antwerpen. Het fort van Duffel had als specifiek doel het beschermen van de belangrijke spoorlijn tussen Antwerpen en Brussel.In 1886 legde men een schans, gracht en aarden wallen aan. In 1894 werd het Spoorwegfort verbouwd tot een bepantserd fort met gewelven in ongewapend beton.Heden is het Fort opengesteld voor het publiek en huist er een grote kolonie vleermuizen. Om alle geheime plekken van het fort ontdekken? Laten we ons rondleiden door een van de fortgidsen. Zij nemen je mee door de gangen van het fort en belichten letterlijk de geheimen van dit militaire monument. Een belevenis waarbij je terug stapt in de tijd en de leefomstandigheden van de voormalige gebruikers en bewoners kan voelen. Misschien stuit je ook op sporen van de huidige bewoners van het fort: een van de vleermuizensoorten die in het fort verblijven.

bottom of page